Hvad er GTD?

GTD er en forkortelse for “Getting Things Done”.

GTD er skabt af den amerikanske produktivitetskonsulent David Allen og er blevet et af de mest populære personlige produktivitetsværktøjer i verden. Hvis man skal forklare GTD helt kort så er det en struktureret samling af “best practice” produktivitets værktøjer, der kan hjælpe dig til at arbejde mere effektivt med mindre stress.

Når jeg uddanner folk i GTD eller Få mere gjort som vi kalder det i BDU regi, starter jeg ofte med spørgsmålet “Hvor lægger du en ting, som du bare ikke må glemme at tage med dig på arbejde næste dag?”. De fleste som jeg har mødt svarer at de lægger det oven på sin PC, eller foran døren så de ikke kan undgå at se det når de går. Det er selvfølgelig fordi de ved at hvis de ikke gør det, så er der en god chance for at de er så distrætte om morgenen at de glemmer det. Vi ved også at hvis vi laver det her lille trick, så er der ingen chance for at vi glemmer tingen, og vi behøver derfor ikke bekymre os om den længere.

Det her er egentlig en meget god analogi for hvad det er GTD handler om. Man kan nemlig godt sige at GTD-metoden lægger dine opgaver og alt det du skal huske foran døren til dit sind, så du ikke behøver at bruge din mentale energi på at bekymre dig om dem. En af de centrale filosofier i GTD-metoden er at det ikke er en god ide at beholde ting vi skal huske i hovedet. For det første er det ineffektivt da de fleste undersøgelser viser at vi kun kan holde 7-9 ting i vores korttids hukommelse ad gangen. For det andet er et fyldt hoved ikke lige så godt til at holde fokus på opgaven foran dig lige nu og slet ikke til at tænke kreativt og løse komplekse problemer.

En anden central filosofi i GTD-metoden er at du ikke kan nøjes med at strukturere dine arbejdsopgaver. Dit sind kan ikke kende forskel på opgaver. Om det er privat eller professionelt er egentlig ligegyldigt hvis det trækker på din opmærksomhed. I følge GTD-metoden skal du bygge et system som du stoler på hvor du kan opbevare de ting der har din opmærksomhed, så du kan holde op med at tænke på dem. Jeg plejer at spørge mine deltagere omkring hvor mange af dem der i løbet af kurset har tænkt over hvor de skal være henne på tirsdag kl. 15. Det har de fleste ikke brugt energi til at tænke over. Det har de nemlig et system til, som de stoler på. (deres kalender…)

Der er i følge David Allen tre former for arbejde. Der er planlagt arbejde – altså arbejdsopgaver som jeg har defineret på forhånd som jeg typisk ville skrive på min todo-liste om morgenen, så er der uplanlagt arbejde – altså ting der opstår i løbet af dagen som du ikke havde planlagt eller defineret på forhånd. Vær opmærksom på at uplanlagt arbejde sagtens kan være vigtigere eller højere prioriteret end dit planlagte arbejde. Den sidste form for arbejde er at definere dit arbejde og det er især i denne kategori at jeg oplever at GTD-metoden hjælper folk. De fleste mennesker vil opleve, at de ved at få bedre overblik over deres opgaver og aftaler i et system som de stoler på, vil have meget mere energi til at løse sine planlagte og uplanlagte opgaver. Og de vil bruge markant mindre energi, på at prøve at huske alle de vigtige ting som de ikke må glemme.

GTD-metoden er system agnostisk, hvilket betyder at du kan bygge dit system digtalt via Outlook, Notes eller andre apps eller du kan køre det analogt på papir eller i en fysisk kalender eller hvad end der nu passer dig og din måde at arbejde bedst. Det handler mere om at opbygge nogle forskellige vaner omkring de opgaver og aftaler som du får ind, hvor du opbevarer de opgaver og aftaler du ikke har fået lavet endnu, hvordan du skaber overblik og hvordan du til så planlægger, prioriterer og gør hvad det er du skal have gjort så effektivt som muligt.

I mit næste indlæg vil jeg beskrive de 5 vaner eller trin der er den bærende model i GTD-metoden.

Hvis du allerede nu er interesseret i at vide mere om GTD så kan jeg kun anbefale David Allens første bog (som desværre ikke findes på Dansk) eller vores uddannelse “Få mere gjort” hvor du lærer meget mere om GTD-metoden

Hvad syntes du?

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s